Yamaha Rhino Forum banner

1 - 18 of 18 Posts

·
Registered
Joined
·
38 Posts
Discussion Starter #1
Ive got an 07 660 SE Rhino,, and am having trouble with starting.. it goes into neutral fine, but its really hard to get the neutral light to come on, and if the light isnt on, it wont start..... Same trouble with the brake,, the switch that activates the brake lights is the same that allows starting in gear.. and it isnt working either. Is there somewhere to get these items, or is there a fix to cure my trouble.. its getting really aggravating.. Thanks
 

·
Registered
Joined
·
314 Posts
I would check all the wires coming out from under the stock air cleaner to start. You might have a loose one or maybe melted. I think the gear sensor is the one on the backside of the shift linkage, could be wrong.
 

·
Registered
Joined
·
38 Posts
Discussion Starter #3
Ok thanks,, Ill check it. It almost seems like a position sensor or something, as it seems to have a tiny area that it will come on, but you have to very carefully move the shifter around a little till it comes on, but it seems in colder weather it is much harder to find the spot.. if that makes sense.. but its getting aggravating,, if Im out riding and shut it off, it may take me 15 minutes to get it started again! Ill chech it out,, again,, thanks.
 

·
Registered
Joined
·
38 Posts
Discussion Starter #4
Well,,, Im sure not getting much help on this here!

Maybe if I word it different....

Does anyone know where the sensor or switch is at that turns on the nuetral light when it is shifted to neutral?

Also, where can I get a new switch that activates the brake lights on a Rhino.. I keep asking these questions and calling dealerships and everyone acts like Im an idiot and no one knows what Im talking about!..

Can anyone help me please?

That said... Yes I have checked the wiring, the brake light switch is bad for some reason, but I dont seem to be able to find one to buy anywhere, I can jump across the terminals on the brake light switch and it will start... I can also adjust my shift linkage and the light will come on and it will start,, but the first time I shift it out of neutral and back into neutral, no light,, so evidently that switch is bad also, but I am unable to find it anywhere.... Thanks for anything you guys can give me here.
 

·
Registered
Joined
·
245 Posts
The neutral switch, if I am not mistaken, is located on the back side of the shifter. I had trouble with a switch on mine, but I don't remember if it was the reverse switch or the neutral. The switch I had trouble with was a micro switch and was mounted to a bracket with one screw (which is what I had to replace) and the other end of the switch has a tab. I have not had any trouble with my brake lights, but you may be able to clean the switch with a good contact cleaner and check the switch with an ohm meter afterward. The switch may just be contaminated with dirt/mud. To access the switch behind the shifter, remove the e-brake rubber boot, remove the engine cover, and check the switch at the rear of the shifter. I found mine just hanging by the wire. Good luck!

Oh....one other thing. My Rhino will crank up whether it is FWD, N, or REV. It doesn't have to be in neutral to crank, or atleast mine don't.
 

·
Registered
Joined
·
38 Posts
Discussion Starter #6
Its not on the shifter,, Ive already been in there and looked for it,, nothing around teh shifter except the parking brake light switch. Mine will only start in gear with the brake pushed,, and if the brake lights dont light up, then it dont start then either..lol I found a place to order what I need today from a dealership,, (the brake switch). They couldnt even tell me at the dealership where the neutral switch is located! But they can give me a price on one though!
 

·
Registered
Joined
·
6,804 Posts
under air box, just forward of the oil filter housing, gear position switch. not the single wire one, that is for rev.
 

·
Registered
Joined
·
11 Posts
their is two bolts on it. be careful when you pull it out that you dont break the housing. you can lightly sand the contacts then put some dielectric grease on them. i bought a new one and still have to fight with it.
 

·
Registered
Joined
·
50 Posts
I am having the same problem with my 2007 660. Did the new switch help the brakes not ligjhting up. My neutral light works, but the brake lights don't and I can't start it in any gear except neutral since it doesn't recognize that the brakes are being pushed.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Rhino gear position indicator switch

Just fixed my gear position switch. Moisture accumulates in there causing both H and L to be showing. The reason Neutral light is hard to get displayed is because the contact is tiny on the switch. Remove both seats, remove engine cover, remover airbox (two plastic plugs at front of airbox, hose clamp holding airbox to throttle body, there is two hoses on air box that just pull off). Then carefully lift out the airbox. The gear indicator sensor is under the box on the left side of engine as if you were sitting in rhino. It is held in by two 10mm bolts and will be hard to get out and probably break around outside. Use a skinny screwdriver to lever it out from top, working it out slowly. Then there is a plug attached to it you simply unplug and have to negotiate out under the carb. The new switch cost me 145nzd from yamaha. Just put the oring on it from the old sensor/switch or replace oring if it needs it, clean the inside where the old switch came out of. A little spring loaded rod with a ball on the end slides across the contacts, give it a good clean with isopropyl alcohol,you have to do this without seeing it because of the position of it. I used a mirror to look in there just to see all was clean. The new switch goes in super easy just make sure it is the right way up,contacts at the bottom. Bit of rubber grease on the oring doesn't hurt. Check it, mine worked mint. Put it all back together. Done. You can make small adjusts by loosening the lock nuts on the selector rod and make sure the gear shift detents mint in all positions(this will make sure also the contacts line up mint) although mine didn't need moving. My rhino 2007 with 609hrs on it. The contacts wear poorly and am sure most people with problems of multiple lights showing or no neutral this is first port off call. Thanks enjoy:)
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Just fixed my gear position switch. Moisture accumulates in there causing both H and L to be showing. The reason Neutral light is hard to get displayed is because the contact is tiny on the switch. Remove both seats, remove engine cover, remover airbox (two plastic plugs at front of airbox, hose clamp holding airbox to throttle body, there is two hoses on air box that just pull off). Then carefully lift out the airbox. The gear indicator sensor is under the box on the left side of engine as if you were sitting in rhino. It is held in by two 10mm bolts and will be hard to get out and probably break around outside. Use a skinny screwdriver to lever it out from top, working it out slowly. Then there is a plug attached to it you simply unplug and have to negotiate out under the carb. The new switch cost me 145nzd from yamaha. Just put the oring on it from the old sensor/switch or replace oring if it needs it, clean the inside where the old switch came out of. A little spring loaded rod with a ball on the end slides across the contacts, give it a good clean with isopropyl alcohol,you have to do this without seeing it because of the position of it. I used a mirror to look in there just to see all was clean. The new switch goes in super easy just make sure it is the right way up,contacts at the bottom. Bit of rubber grease on the oring doesn't hurt. Check it, mine worked mint. Put it all back together. Done. You can make small adjusts by loosening the lock nuts on the selector rod and make sure the gear shift detents mint in all positions(this will make sure also the contacts line up mint) although mine didn't need moving. My rhino 2007 with 609hrs on it. The contacts wear poorly and am sure most people with problems of multiple lights showing or no neutral this is first port off call. Thanks enjoy
 
1 - 18 of 18 Posts
Top